#  fotojurnalism

Am văzut de câteva ori ușa inscripționată ”Oncologie-Pediatrie” și, de fiecare dată, mi s-a părut că este ca o graniță între două lumi. Pentru mine, trecerea dincolo de ușă era echivalentă cu semnarea unui contract cu un unic paragraf: ”Voi ce intrați aici, lăsați orice speranță!”. Lumea de dincolo de ușă era o lume imaginară, creată de teama mea, alimentată din ce în ce mai des de povestirile cunoscuților. Acestea aveau un numitor comun: ”cancerul”.

Inconștient, am cultivat o ignoranță pornind de la ideea falsă că o problemă despre care nu vorbești, nu există. Șansa să scap de această ignoranță am avut-o atunci când mi-am propus să realizez câteva imagini … dincolo de ușă. Mi-am dorit să obțin fotografii pe care să le fac publice pentru ca eu și alții ca mine să fie conștienți de ceea ce există cu adevărat acolo.

M.S. Curie. Etajul 5. Oncologie. Mi-am facut curaj… și am deschis ușa. Nu era vreo prăpastie, era doar o prelungire firească a holului. Am pus un halat pe mine și mi-am continuat temător drumul. Spre surprinderea mea, nu am întâlnit nici o ființă supranaturală. Nici urmă de leu, panteră sau vreo lupoaică. Am văzut oameni! Unii mi-au și zâmbit! Alții au trecut pe lângă mine cu dosare în brațe. Câțiva m-au privit curioși. Printr-un geam am văzut soarele. Aerul era la fel. Respiram… . Nimic din ceea ce îmi imaginasem nu exista în realitate. Spaima mi-a trecut și am început să relaționez cu cei din jurul meu. Am primit răspunsuri la întrebări, iar după un timp mi-am făcut prieteni. Prieteni care m-au ajutat să înțeleg că toți cei de aici formează o adevărată familie. Cu bune și rele! Însă această familie apreciază mai mult lucrurile pe care noi ceilalți le considerăm firești. Aici, armonia și speranța depind de rezultatele ultimei analize. Spitalul a devenit o extensie a vieții lor și, uneori, mai familiar decât ”acasă”. Noii mei prieteni, în timp ce luptă cu leucemia acută limfoblastică joacă fotbal și fac concursuri pentru a stabili cine aleargă mai repede. Se ceartă pe jucării, se împacă, râd, plâng și își fac temele. Dincolo de teamă și suferință, au găsit puterea de a fi fericiți și împăcați cu ei înșiși. Ne-am jucat împreună, am vorbit, apoi cineva mi-a amintit că sunt în vizită și că trebuie să plec. În programul prietenilor mei, din păcate, era stabilită o nouă serie de analize urmată de o așteptare a rezultatelor. Brusc, am fost nevoiți să ne luăm la revedere. Am schimbat numere de telefon, conturi de Facebook și am plecat. Pe aceeași ușă! Ea nu separă nimic. Lumea noastră, a tuturor, continuă și dincolo de ușă. Ignoranța mea a dat ușii o importanță mai mare decât cea pe care o are în mod normal. Unii dintre noi trec mai ușor decât alții dintr-o parte în alta, iar prietenii mei de acolo au nevoie de ajutor. Într-un fel sunt și prietenii voștri pentru că v-au lăsat să vedeți câteva momente grele din viața lor.

Stafie Elena   Nr. Cont : RO29RNCB0746126299550001-BCR

Vintilă Adelina Ionela   Nr. Cont : RO79BPOS75201813185RON01-BANCPOST

Brici Stela   Nr. Cont : RO25CECEC001946267808711

Oncologie_01 Oncologie_02 Oncologie_03 Oncologie_04 Oncologie_05 Oncologie_06 Oncologie_07 Oncologie_08 Oncologie_09 Oncologie_10 Oncologie_11 Oncologie_12 Oncologie_13 Oncologie_14 Oncologie_15 Oncologie_16 Oncologie_17 Oncologie_18 Oncologie_19 Oncologie_20 Oncologie_21 Oncologie_22 Oncologie_23 Oncologie_24 NIKON copyOncologie_26 Oncologie_27 Oncologie_28 Oncologie_29 Oncologie_30 Oncologie_31 Oncologie_32 Oncologie_33 Oncologie_34 Oncologie_35 Oncologie_36 Oncologie_37 Oncologie_38 Oncologie_39 Oncologie_40 Oncologie_41 Oncologie_42 Oncologie_43 Oncologie_44 Oncologie_45 Oncologie_46 Oncologie_47 Oncologie_48 Oncologie_49 Oncologie_50 Oncologie_51 Oncologie_52 Oncologie_53 Oncologie_54 Oncologie_55 Oncologie_56 Oncologie_57 Oncologie_58 Oncologie_59 Oncologie_60 Oncologie_61 Oncologie_62 Oncologie_63 Oncologie_64 Oncologie_65

Un strop de culoare, fericire și speranță…

Oncologie_66 Oncologie_67 Oncologie_68 Oncologie_69 Oncologie_70 Oncologie_71 Oncologie_72 Oncologie_73 Oncologie_74 Oncologie_75 Oncologie_76 Oncologie_77 Oncologie_78  Mulțumiri speciale domnului dr. Scurtu Cristian și întregii sale echipe.

About the author

  1 Comment. Leave your Comment right now:

  1. by roxana

   Buna,
   Multumesc pentru poze, pentru ca mi-ai demonstrat ca nu exista nici o granita si ca daca ea a existat a fost datorita fricii, exact ca in cazul tau; frica alimentata mereu de acest cuvant – cancer.
   Acesti micuti si parintii lor sunt niste invingatori, niste eroi si de mii de ori mai puternici decat noi, ceilalti.
   Eu ii imbratisez cu drag pe toti, le doresc sanatate si sa se faca bine, si am sa ma rog pentru ei mereu. Le doresc ce imi doresc si mie si la toata lumea, sa fie sanatosi.
   Respect si multumim pentru poze.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.

  AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
       
   

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.