Mi-am dorit de multă vreme să fotografiez câteva dintre albumele făcute de noi. Poate dintr-o aroganță pe care nu vreau să mi-o reprim. Pentru că ele arată foarte, foarte bine 🙂 🙂 🙂 . După multe încercări și căutări ne-am hotărât și am ales furnizorii care răspund cel mai bine exigențelor noastre: un print bine realizat, finisaje excelente, o diversitate mare de formate, culori etc.  și, nu în ultimul rând, o constanță în timp a calității produselor. Concluzia… producătorii nu sunt din România! De aici provine și singurul inconvenient: timpul de realizare! Colaborăm de 7 ani (a trecut timpul… 🙂 ) și până acum avantajele sunt mai multe decât dezavantajele.

album foto

albume foto profesionale

foto album

albume foto de nunta

Nu există o dimensiune standard de realizare a albumelor. Totuși cele mai folosite formate sunt: 20×20 cm, 30×30 cm, 35×35 cm și 30x40cm.

album profesional

Pielea este unul dintre materialele folosite pentru coperta albumului. În funcție de modelul ales, coperta se realizează dintr-o singură bucată sau din trei.

coperta album foto

Culorile și tipurile de piele sunt variate astfel încât alegerea unei coperți (sau coperte pentru cei mai tradiționaliști 🙂 🙂 🙂 ) este destul de grea:

poze din album

Se poate opta și pentru varianta de fotocopertă. Pe fața albumului se printeză o imagine. Opțional, toate albumele pot avea o valiză din aceeași material ca și coperta.

O altă alegere este coperta din material textil, respectiv mătasea.

Culorile disponibile ajută și în acest caz la personalizarea albumului.

O să mă opresc aici cu prezentarea albumelor noastre. Cu siguranță cel mai bine este să le vezi în realitate, pentru a putea evalua corect calitatea materialelor și a finisajelor. În general, există o tendință de a subaprecia aceste variabile legate de dimensiune, culoare, material pentru copertă, etc.  invocându-se faptul că numai printul și calitatea fotografiilor din interior contează. Din punctul meu de vedere este o teorie greșită, albumul reprezentând un fel de “ambalaj” al imaginilor. Iar deschiderea ambalajului face parte, de foarte multe ori, din bucuria achiziționării unui lucru. În concluzie, stabilirea variabilelor legate de culoare, dimensiune, material nu este un capriciu ci o necesitate. Dacă acestea contează pentru pantofi, genți, mașini, case… 🙂 🙂 🙂 , de ce să nu fie importante și pentru un album foto?

Mă bucur că am reușit să prezint câteva imagini cu albumele realizate de noi, mai ales că, în lumea fotografilor, circulă niște legende legate de “inovațiile senzaționale” folosite numai în România, inaccesibile pentru producătorii de albume din lume 🙂 🙂 🙂 !!! Dacă ultima chestie apare, înseamnă că Miha nu a citit post-ul înainte 🙂 . Zice că nu este bine să fiu răutăcios. Iar pentru a adopta principiul “ori la bal, ori la spital”,  trebuie să mai spun câteva lucruri (pentru că mi-am dat seama că nu am vorbit despre grafica albumelor):

1. în albumele de nuntă inserăm maxim două pagini din momentele pregătirilor. Chiar dacă imaginile de aici sunt mai ușor de obținut, este anormal să existe mai multe pagini de la machiaj, coafor etc. decât de la ceremonia religioasă, de exemplu;

2. nu utilizăm varianta de grafică în care, în toate paginile albumului,  înghesuim multe, multe imagini, mici, mici, mici … ca să mascăm diverse lucruri legate de calitatea fotografiilor (imaginile neclare, granulație exagerată … :)) .

3. nu folosim alb-negrul  în exces. Este adevărat că uneori criterii artistice impun folosirea acestor fotografii în detrimentul celor color. Utilizarea exclusivă de imagini alb-negru poate fi și un mod subtil de a masca erori de expunere. Uneori este important de văzut dacă albumul a fost realizat în întregime cu imagini alb-negru pentru a căpăta valoare artistică sau a fost numai un motiv de a evita printul color :).

Aici termin scurtul (dar necesarul 🙂 ) moment de aroganță. De fapt, am vrut să arăt că există și alte variante de albume decât cele realizate în România. Iar limitările legate de tehnologie, experiență ( foarte importantă în orice domeniu) nu trebuie să fie înghițite de un client pe nemestecate, chiar dacă sunt mascate cu un PR agresiv.

About the author

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.

  AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
       
   

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.